כיצד אדם בודד יכול לשמור על הסביבה ולצמצם את טביעת הרגל האקולוגית שלו באופן האפקטיבי ביותר? ע"פ מחקר חדש עצום-מימדים – מיחזור ושימוש בתחבורה ציבורית הם אכן צעדים אפקטיביים, אבל השינוי הדראסטי ביותר, בפער עצום, הוא להביא לעולם ילד אחד פחות.

זו המסקנה של מחקר קנדי-שבדי חדש בהובלת סת' ויינס [Seth Wynes] וקימברלי ניקולאס [Kimberly Nicholas] שבחן ושקלל 39 מחקרים מדעיים, דו"חות ממשלתיים ותוכנות אינטרנט שמעריכות את ההשפעה של סגנון החיים שלנו על חלקנו בפליטת גזי חממה.

על פי המחקר, לאפשרויות מוכרות רבות לשמירה על הסביבה, כמו מיחזור או שימוש בנורות חסכוניות ומוצרים חוסכי אנרגיה, השפעה נמוכה יחסית (ראו טבלה). אבל ל-4 שינויים בסגנון החיים היו השפעות משמעותיות: להיות צמחוני, להימנע מטיסות, להיפטר מהמכונית הפרטית, והכי משמעותי – להביא פחות ילדים.

 

 

  • הימנעות מאכילת בשר מצמצמת את טביעת הרגל של אדם בכ-820 ק"ג של פחמן דו חמצני כל שנה בממוצע, בערך פי 4 מהחיסכון שנוצר ממשמעת מיחזור ביתית יוצאת דופן.
  • וויתור על טיסת הלוך חזור טרנס-אטלנטית אחת מדי שנה מצמצם את הפליטה בכ-1600 ק"ג של CO2.
  • מכירת המכונית ומעבר לתחבורה ציבורית מצמצם את הפליטות בכ-2400 ק"ג, או 2.4 טון.
  • בחירה להביא ילד אחד פחות מצמצמת את הפליטות בלא פחות מ-58.6 טון – מקביל לתועלת הסביבתית שתיווצר מ-700 צעירים אשר ימחזרו במלוא המאמץ למשך שארית חייהם.

בעוד מיחזור וחיסכון אנרגטי זוכים לתקציבי הסברה ממשרדים ממשלתיים במדינות רבות, ומוזכרים במערכי לימוד רבים במדינות המערב, 4 הצעדים המשמעותיים ביותר העולים במחקר אינם זוכים בגיבוי כזה.

למאמר המקורי באנגלית, באתר של העיתון המדעי Science, ליחצו כאן