שחר אילן, 14.11.18, כלכליסט
___
נשיא מוסד שורש אומר את הדברים על רקע מזכר מדיניות שהוא מפרסם היום, ולפיו פריון הילודה בישראל הוא הגבוה ב-OECD, וגבוה במיוחד בקרב "בעלי ההשכלה הנמוכה ביותר", כלומר חרדים ומוסלמים. לדבריו, "קבוצות האוכלוסייה בעלות פריון הילודה הגבוה ביותר בישראל זוכות לחינוך שלא יאפשר להן לתחזק משק מפותח בעתיד"
פרופ' דן בן דוד, נשיא מוסד שורש באוניברסיטת תל אביב אומר היום כי "חובה להפסיק להעניק הטבות שמטרתן עידוד הקמת משפחות גדולות". דבריו של בן דוד נאמרים על רקע מזכר הבנות שמפרסם המוסד בראשותו, ולפיו הילודה בישראל היא הגבוהה מבין מדינות ה-OECD. חלקים מהמחקר יוצגו בכנס "עתיד צפוף" שייערך באוניברסיטת תל-אביב ב-18 בנובמבר.
![]() |
על פי המזכר, פריון הילודה בישראל הוא הגבוה ביותר בין המדינות המפותחת ולדברי פרופ' דן בן דוד, נשיא מוסד שורש, "נמצא בליגה משלו". שיעור פריון הילודה החזוי לאישה בישראל עומד על 3.1 ילדים, 41% יותר ממכסיקו שממוקמת במקום השני עם 2.2 ילדים לאישה.
בכל מדינות ה-OECD חוץ משלוש, שיעור הפריון נמוך משני ילדים לאישה. כך עולה ממזכר המדיניות מפרסם היום בן דוד. בן דוד מתריע שהפריון גבוה במיוחד באוכלוסיות בעלות ההשכלה הנמוכה ביותר.

עוד הוא מציין ש"מרבית ילדי החרדים – המהווים כמעט חמישית מתלמידי כיתה א' בארץ – אינם משתתפים במבחנים הבינלאומיים, ובכך נמנעת ירידה גדולה עוד יותר של הממוצע הארצי הנמוך ממילא לרמה שהייתה משקפת נאמנה את מצב החינוך האמתי בישראל". כמעט כל הבנים החרדים אינם לומדים את מקצועות הליבה מעבר לכיתה ח', ומה שהם לומדים עד אז הוא חלקי למדי.
לדבריו, "קבוצות האוכלוסייה בעלות פריון הילודה הגבוה ביותר בישראל זוכות לחינוך שלא יאפשר להן לתחזק משק מפותח בעתיד, עם כל ההשלכות שיהיו לכך על הביטחון הלאומי והיכולת להתקיים באזור האלים ביותר על פני כדור הארץ".
עד 2065 יחיו בישראל 20 מיליון איש
בישראל הייתה בסוף 2017 אוכלוסייה של 8.8 מיליון איש והיא כבר מדורגת במקום הרביעי ב-OECD מבחינת צפיפותה. עד שנת 2031, בעוד קצת יותר מעשור, צפויה אוכלוסיית ישראל להגיע ל-11.3 מיליון איש, עם צפיפות אוכלוסין דומה למצב השורר היום בקוריאה, המדינה הצפופה ביותר ב-OECD. עד 2065, אוכלוסיית ישראל צפויה להגיע ל-20 מיליון איש, כ-922 ישראלים לכל קמ"ר – כלומר פי שניים וחצי ביחס לצפיפות האוכלוסין בישראל כיום.
בן דוד אומר ש"הרכבה של האוכלוסייה הגדלה במהירות מוביל למצב שאינו רק בעייתי אלא גם אינו בר קיימא במונחים של יכולת המדינה לממן את צרכיה ולהגן על גבולותיה". לדבריו, "חובה להפסיק להעניק הטבות שמטרתן עידוד הקמת משפחות גדולות – החל מקצבאות הילדים, דרך הטבות הדיור, ועד טיפולי פוריות מסובסדים למשפחות מרובות ילדים". עם זאת לדבריו, השפעת ההטבות הכלכליות מוגבלת והפתרון צריך להיות בהפצת השכלה לכל חלקי האוכלוסייה, "עם דגש מיוחד על האזורים שמקבלים כיום חינוך של עולם שלישי". לדבריו, גם בישראל שעורי הילודה לא יהיו חסינים מפני השפעת ההשכלה.
חלקים מהמחקר יוצגו בכנס "עתיד צפוף" שיערך באוניברסיטת תל-אביב ב-18 בנובמבר.
אני כבר שנים מוטרדת מהבעיה הזו…..
אנא הפיצו סרטונים כאלה ביוטיוב ובכל מקום אפשרי, שיגיעו לכל אותם אנשים שבאמת אין להם מושג מה קורה.
והם גם הרבה פעמים האנשים שיוצרים את הבעיה….